System of a Down & Kim Kasrdashian, η περήφανη Αρμενία

Η μαρτυρική ιστορία λαών και εθνών χάνεται στα βάθη της παγκόσμιας ιστορίας του πλανήτη. Καύκασος, Μαύρη Θάλασσα και Κασπία, οριοθέτηση που από μόνη της κόβει την ανάσα κάθε παρατηρητή του πολιτισμού, της θρησκείας, της ίδιας της εξέλιξης στον χρόνο. Εκεί που η Αρμενία στέκει πληγωμένη αλλά περήφανη και αγέρωχη. Έλκουσα την καταγωγή της από τους αρχαίους Χουρρίτες, συνδεμένη με το όρος Αραράτ που είχε προσαράξει η Κιβωτός του Νώε μετά τον κατακλυσμό, πέρασε από αραβική, βαρβαρική και οθωμανική κατοχή, πριν υποστεί το 1915, μαζί με τους Πόντιους και τους Ασσύριους, μία γενικευμένη γενοκτονία από την Τουρκία.

Σήμερα -ως εκ θαύματος- η μικρή χώρα των 3 εκατομμυρίων κατοίκων είναι εν ζωή, παρά τους κατά καιρούς κινδύνους εδαφικού ακρωτηριασμού από τους γνωστούς-άγνωστους γείτονες, και όχι μόνο. Προσπαθώντας να ακροβατήσει σε τεντωμένο σχοινί, αφού Δύση, Ασία και Ανατολή ερίζουν για επικυριαρχία. Το εξόχως ενδιαφέρον στοιχείο όμως, παραμένει η συγκλονιστική εθελοντική κινητοποίηση της Διασποράς, των αρμένιων δηλαδή που βρίσκονται εκτός συνόρων, ώστε να επιτευχθούν εθνικοί στόχοι, με κυριότερο τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, που το 1915 κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.5 εκατομμύριο ανθρώπους.

Για να αντιληφθούμε τη διαφορά, ας δούμε την καταλυτική επίδραση δύο παγκόσμιων brand της μουσικής βιομηχανίας και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στο συγκεκριμένο «project».

Οι System of A Down (SOAD) είναι η διεθνώς καταξιωμένη metal band, που για να αντιληφθούμε την επίδρασή της στα πλήθη, αναφέρουμε ενδεικτικά το βίντεο κλιπ τους Chop Suey, που ξεπέρασε το μυθικό νούμερο του ενός (1) δις (!!!) προβολών στο You Tube. Ταυτόχρονα είναι γνωστοί για την προσήλωσή τους στην ανάδειξη της Γενοκτονίας, αφού τα μέλη τους Σερτζ Τανκιάν, Ντάρον Μαλάκιαν, Τζον Ντολμάγιαν και Σάβο Ονταντζιάν, έχουν ανάγει την καταγωγή τους την καταγωγή τους από την Αρμενία σε πολιτικό ακτιβισμό .

Ήταν 23 Απριλίου 2015, ημερομηνία συμπλήρωσης 100 ετών από την έναρξη της Γενοκτονίας, όταν έδωσαν μία συγκινητική συναυλία (για πρώτη φορά) στην Αρμενία, κλείνοντας με τον ουσιαστικότερο τρόπο την παγκόσμια περιοδεία τους, Wake Up The Souls. Οι ίδιοι, δεν έκρυψαν πώς η περιοδεία τους, όπως προδίδει και ο τίτλος της, ήταν επικεντρωμένη στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και την παγκόσμια αναγνώριση αυτής της πολύ σημαντικής επετείου για τους Αρμένιους.

Μάλιστα, την ίδια χρονιά δημοσιοποίησαν ένα ανατριχιαστικό δημιούργημα ήχου και εικόνας, για το οποίο ο Σερτζ Τανκιάν έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Κάποιοι από εσάς έχετε ήδη ακούσει το  “100 Years” που συνέθεσα μαζί με τον καλό μου φίλο, Γιάννη Ψαθά. Εδώ είναι το βίντεο όπου συμμετέχουν όλοι οι μουσικοί που μας βοήθησαν να ηχογραφήσουμε αυτήν τη μελαγχολική ανάμνηση και να τιμήσουμε τους Αρμένιους, Έλληνες και Ασσύριους που έπεσαν θύματα της πρώτης γενοκτονίας του εικοστού αιώνα.»

Την ίδια περίοδο, η Kim Kardashian, η πιο πολυσυζητημένη περσόνα των social media την τελευταία δεκαετία, με καταγωγή επίσης από την Αρμενία, επικέντρωσε την επικοινωνιακή της δράση στη Γενοκτονία, δημιουργώντας στοχεύμενες δράσεις πολλαπλασιαστικής απήχησης στις ευρείες μάζες των 63 εκατομμυρίων (!!!) followers της και όχι μόνο. Δημοσιοποίησε την επίδραση του πατέρα της Ρόμπερτ, στην αγάπη που έχει για την Αρμενία, ανέδειξε τη δράση του ως δικηγόρου στην ανάδειξη του αρμενικού ζητήματος στην Αμερική, μάλιστα βάπτισε τα παιδιά της σε ορθόδοξη εκκλησία της Αρμενίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της εκεί. Η ίδια ηγήθηκε της εκστρατείας ενημέρωσης και επηρεασμού της Αμερικανικής Γερουσίας, ώστε να επικυρωθεί τον Οκτώβριο του 2019 ψήφισμα που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και που πριν είχε περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με συντριπτική πλειοψηφία (405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά).

Το στρας και το γκλάμουρ, η μουσική και το θέαμα, μερικές φορές έχουν εξαιρετικά αποτελεσματική δράση, ακόμη κι αν πρωταγωνιστούν αναπάντεχοι ήρωες.

Αυθόρμητα έρχεται στο μυαλό, η σκέψη του εορτασμού της συμπλήρωσης 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Επικεφαλής τέθηκε ένα –τουλάχιστο- αμφιλεγόμενο πρόσωπο, με ένα πρόγραμμα δράσεων που δεν φαίνεται να εμπνέει και να αντιπροσωπεύει τον αληθινό χαρακτήρα της εξέγερσης. Φαίνεται να χάνεται το αυθόρμητο, αυτό δηλαδή που κάνει την Kardashian και τους SOAD να ξεχωρίζουν, μια προσφορά σε μια πατρίδα μακρινή, μία φλόγα που δυναμώνει, ο Δαυίδ που γίνεται Γολιάθ. Ο Μητροπάνος τουλάχιστο, τραγουδούσε για την εθνική μας μοναξία, εμείς την συνθλίψαμε μέσα σε ένα ατέρμονο δήθεν, σε μία ολομέλεια μονομελούς.