Ίμια 1996

Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο,

κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει

 

Πέρασαν 25 χρόνια από τα Ίμια και πιθανά δεν έχει νόημα η οιαδήποτε πένθιμη αναφορά, αφού ακόμη και σήμερα, ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης πλασάρεται ως εκσυγχρονιστής της χώρας και ο Πάγκαλος αρθρογραφεί συχνά-πυκνά για το πόσο διεφθαρμένο έθνος είμαστε.

Τις κρίσιμες εκείνες ώρες της απώλειας εδαφικής κυριαρχίας, ο υπουργός εξωτερικών χαλάρωνε στο Mega και ο πρωθυπουργός εκλιπαρούσε τον θείο Σαμ να τον σώσει, φτάνοντας στο κατάπτυστο “Ευχαριστούμε τους Αμερικάνους” και το αξέχαστο ” No ships, no troops, no flags” του Χόλμπρουκ.

Κάπως έτσι, η Πατρίδα έχασε μία γεωστρατηγική ευκαιρία ώστε να απαλλαγεί μια για πάντα από την τουρκική απειλή, αφού οι συνθήκες μάχης εκείνο το βράδυ ήταν καταφανώς υπέρ μας. Το μόνο που έχει νόημα είναι τα σπουδαία λόγια του γιού ενός εκ των 3 ηρώων. 26 ετών σήμερα ο Γιάννης Καραθανάσης, ένα ελληνόπουλο που σε λίγες αράδες συμπύκνωσε αυτά που σκεπτόμαστε και πολλές φορές διστάζουμε να τα πούμε φωναχτά.

Μου έλεγαν πως για να διαιωνιστεί η μνήμη του πατέρα μου θα έπρεπε να ανήκω στον χώρο τους και να ακολουθώ την δική τους πολιτική άποψη, με την οποία δεν είμαι σύμφωνος. Αυτοί οι άνθρωποι και αυτές οι ομάδες πρέπει να ξέρουν πως ούτε ο πατέρας μου ήταν ή θα γινόταν, ούτε εγώ ήμουν ή θα γίνω φαν της Χρυσής Αυγής.

Και από την άλλη πλευρά ένιωθα την πίεση της κοινωνίας, επειδή τολμάμε να έχουμε στο σπίτι μας την ελληνική σημαία. Μέχρι και φασίστα με έχουν αποκαλέσει, μόνο και μόνο για την σημαία που κυματίζει στο μπαλκόνι μας.

Για ένα πράγμα, όμως, είμαστε σίγουροι. Το ελικόπτερο δεν έπεσε ούτε λόγω καιρού, ούτε μόνο του

 

ΊMIA 1996 -2021

Δεν ξεχνάμε

Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης

Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος

Αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός

ΑΘΑΝΑΤΟΙ