Για λίγο ψωμάκι

Στο μεταίχμιο των αποτελεσμάτων των φετινών εκλογών

Για λίγο ψωμάκι

 

Στο δρόμο του Αμερικανικού ονείρου, σκληρή δουλειά, υλική απολαβή και μια στάσιμη ζωή.

Στο μεταίχμιο των αποτελεσμάτων των φετινών εκλογών, όλα γυρνάνε πίσω στο 1876 στις πιο αμφιλεγόμενες εκλογές στην ιστορία των Η.Π.Α. Μέρες διαπραγματεύσεων υπό την απειλή του ομοσπονδιακού στρατού, αποτέλεσμα αυτού, να θεωρηθεί νικητής της αναμέτρησης το Ρεπουμπλικανικό κόμμα παρά τις λιγότερες ψήφους των πολιτών.

Επιστροφή στο σήμερα. Μέρες επί μερών μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο, παρουσιάζουν σίγουρο φαβορί  τον Μπάιντεν, επάγγελμα πολιτικός, έχει ήδη διεκδικήσει την προεδρία ανεπιτυχώς, ενώ ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Ομπάμα. Συνάμα φέρνει στον  Τράμπ αλλά με μια πιο χίπστερ ατζέντα. Στην αντίπερα ο Τραμπ, ο πιο αμφιλεγόμενος ηγέτης των εποχών. Ένας ανισόρροπος τσαρλατάνος μα επιτυχημένος  επιχειρηματίας, ελληνιστί «τα λόμπι τού ανήκουν».

Ο Αμερικανικός λαός ήδη αφήνει το στίγμα προτίμησης, και η αποτίμηση αυτού δημιουργεί ανησυχίες και διεγείρει καλά κρυμμένες σκέψεις. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν τον Τραμπ να κερδίζει πολιτείες όπως το Οχάιο, το Τέξας, η Φλόριντα. Αλαμπάμα κ.α. «Για ένα ξεροκόμματο», που λένε και στο χωριό μου. Η σίγουρη και ασφαλής νίκη του Μπάιτεν μετατρέπεται σε θρίλερ. Οι δηλώσεις ηλιθίων του Τράμπ, το black lives  matter που θύμισε την τεράστια ανισότητα σε δικαιώματα, εισοδήματα και εργασία υπέρ των λευκών, δεν ήταν αρκετά για να περιορίσουν τον Τραμπ από το πολιτικό προσκήνιο.

Η ανεργία έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών, κάτι που ο (αγαπητός του κόσμου) Ομπάμα δεν κατάφερε να πετύχει . Ο κόσμος κρίνει με βάση τη βιοτική ασφάλεια, ο αγώνας για καλύτερη ζωή μοιάζει παρελθόν, κάτι που βαίνει σα μάστιγα παγκοσμίως. Σταθερότητα και ένα σίγουρο πιάτο φαΐ.

Μέχρι  το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται να υπάρχει δρόμος πολύς. Τα μηνύματα όμως ελήφθησαν και με κάνουν πάλι να απορώ, πόσο ακόμα επάγγελμα πολιτικός;

Μήπως τελικά η διοίκηση είναι καθαρά επιχειρηματική ικανότητα και ένα κράτος ή/και μία πολιτεία, πλέον χρειάζεται διοικούντες, που μπορούν να δίνουν κίνητρα στους «εργαζόμενούς τους» και να προσελκύσουν «πελάτες και επενδυτές», με σκοπό την ανάπτυξη της επιχείρησης και την ανταποδοτικότητα;