Τραμπ vs Μπάιντεν: η ημέρα της κρίσης έφτασε

Η «μεγάλη Τρίτη» για την Αμερική αλλά κα τον υπόλοιπο πλανήτη έφτασε

Η «μεγάλη Τρίτη» για την Αμερική αλλά κα τον υπόλοιπο πλανήτη έφτασε. The election day είναι ήδη σε εξέλιξη αφού ήδη έχουν ψηφίσει περίπου 90 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ενώ ο συνολικός αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια συνολικά, ποσοστό συμμετοχής άνω του 60%, το μεγαλύτερο μετά το 1908.

Πολλοί ανεξάρτητοι αναλυτές χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη μάχη μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν ως τη σημαντικότερη των τελευταίων 30+ ετών, αφού ο χαρακτήρας της ξεπερνά το πολιτικό πεδίο και σαφώς αποκτά κοινωνικά χαρακτηριστικά. Στις ΗΠΑ είναι διάχυτος ο φόβος πως εάν το αποτέλεσμα είναι οριακό, μπορεί να ξεσπάσουν ακόμη και ένοπλες συγκρούσεις στην ενδοχώρα, ειδικά στις Νότιες Πολιτείες.

Στατιστικά μοντέλα ανάλυσης των δημοσκοπικών ευρημάτων δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Όμως η συγκλονιστική ανατροπή του 2016 υπέρ Τραμπ, ρίχνει βαριά τη σκιά ενόψει της εκλογής και οι αστάθμητοι παράγοντες παραμένουν στο back up κάθε υποψιασμένου αναλυτή.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία «όχι φυσιλογική» κατάσταση. Ο covid μαζί με την ευημερούσα (μέχρι τα τέλη του ’19) αμερικανική οικονομία έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα, που αν συμπεριληφθεί και το γεγονός της δολοφονίας Φλόιντ, κάνει το γρίφο δισεπίλυτο. Αστάθμητος παράγοντας είναι η προσέλευση των παραδοσιακών ψηφοφόρων των δύο κομματών. Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι απεχθάνονται την επιστολική ψήφο και θα προσέλθουν αυτοπροσώπως στα εκλογικά κέντρα. Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί σε μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη ψηφίσει και αυτό αποτυπώνεται στο «ρεύμα νίκης» που έχει δημιουργηθεί στα μήντια.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αποδεχθεί την επιβλαβή επιρροή της πανδημίας στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, ενώ στο επιτελείο των Δημοκρατικών υπάρχει ανασφάλεια σε σχέση με τους «ντροπαλούς» υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι δεν εκδηλώνουν τη βούλησή τους στις δημοσκοπήσεις για έναν διχαστικό πρόεδρο.

Η προεκλογική εκστρατεία δεν έκρυψε εκπλήξεις. Ο Τραμπ δεν ξέφυγε καθόλου από τα γνωστά φαραωνικά κλισέ, με εύκολους εντυπωσιασμούς και λαϊκίστικη προσέγγιση σε κάθε ευκαιρία, στοχεύοντας συνεχώς στο slow down του Τζο Μπάιντεν. Στοιχείο που αντίστοιχα προσπάθησαν επιμελώς να κρύψουν οι επικεφαλείς της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών, αφού ο «sleepy Joe» Biden (κατά Τραμπ) περιορίστηκε στον ελάχιστο αριθμό δημόσιων εμφανίσεων.

Ο Τζο Μπάιντεν διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έλλειψαν για τη νίκη το μακρινό (;) 2016.΄Ηταν ένας πολύ έμπειρος Γερουσιαστής (1972-2008) που παραιτήθηκε για να αναλάβει Αντιπρόεδρος στη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Θεωρείται μετριοπαθής, ενώ έχει την πλήρη στήριξη όλου του φάσματος του Δημοκρατικού κόμματος.

Εάν η Φλόριντα καταλήξει στον Τζο Μπάιντεν, το παιχνίδι θα έχει κριθεί. Οι αναλυτές έχουν και πάλι στο στόχαστρο το Γουισκόνσιν (10 εκλέκτορες), το Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες) την Πενσυλβάνια (20 εκλέκτορες) και το Οχάιο (18 εκλέκτορες). Για να έχει σοβαρές πιθανότητες νίκης ο Τραμπ πρέπει να επικρατήσει σε όλες. Οι στοιχηματικές εταιρίες μέχρι χθες, έδιναν ένα καθαρό μπόνους νίκης στον Μπάιντεν αφού ο μέσος όρος του κυμαίνονταν στο 1.40-1.50 ενώ του Τραμπ στο 2.30-2.40 αντίστοιχα.

Σε σχέση με την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να κρατάμε μεγάλο καλάθι ένθε και ένθε. Απλά, λόγω της προσωπικής σχέσης Ερντογάν και Τραμπ, είναι περίπου βέβαιη η παράταση της αβεβαιότητας. Ο Μπάιντεν έχει κάνει δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας και έχει εκφραστεί με θερμά λόγια για την πατρίδα μας. Όμως αυτό έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν, με κανένα απτό αποτέλεσμα υπέρ ημών.

Η σημερινή νύχτα θα είναι μεγάλη και το αποτέλεσμα να αχνοφανεί το πρωί της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας. Τότε θα γνωρίζουμε αν η Αμερική πρόκειται να βαδίσει σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι ή αν ο διχασμός θα διογκωθεί περαιτέρω με καταστροφικά αποτελέσματα (και) για την υπόλοιπη υφήλιο.

Make America great again ή Make America hate again;