Κάμαλα Χάρις, η Αμερική στο επόμενο βήμα

“ Έχω μεγάλα νέα: Επέλεξα την Κάμαλα Χάρις ως συνυποψήφιά μου”

Με αυτό το μήνυμα προς τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφασή του να προτείνει ως υποψήφια αντιπρόεδρο την γερουσιάστρια της Καλιφόρνια για τις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Κάμαλα Χάρις αποτελεί την ενσάρκωση του οράματος της πολυπολιτισμικής Αμερικής, της χώρας των ίσων ευκαιριών και της άρσης του φυλετικού διαχωρισμού. Κόρη ακαδημαϊκών, μεταναστών από τη Τζαμάικα και την Ινδία, εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, πρώτη αφροαμερικανίδα γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια και πρώτη γυναίκα-γερουσιαστής της.  Ένα βιογραφικό απόλυτα ολοκληρωμένο σύμφωνα με τους κανόνες του politically correct και σαφώς εναρμονισμένο με τη σφυγμομέτρηση του κοινού αισθήματος, ειδικά μετά τη δολοφονία του Φλόιντ και τις ταραχές που ακολούθησαν.

Η επιλογή της σκοπεύει αρχικά στη στήριξη της αδύναμης υποψηφιότητας Μπάιντεν. Το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές: διώχνουμε τον επικίνδυνο Τραμπ, περνάμε στην οικοδόμηση ενός κλίματος επανόδου της κοινωνικής και πολιτικής ηρεμίας με τον Μπάιντεν και οραματιζόμαστε τη νέα εποχή στο πρόσωπο της Κάμαλα. Την ίδια στιγμή κάμπτονται οι φωνές εντός του κόμματος που κατηγορούσαν το ηγετικό λόμπι για απομάκρυνση από τη βάση και προσπάθεια αποκλεισμού  μεσαίων ικανών στελεχών προς την ανώτερη βαθμίδα.

Επανερχόμενοι στην Κάμαλα Χάρις και αναλύοντας τα on the spot σημεία της, είναι βέβαιο ότι  διαθέτει στοιχεία rising star (βιογραφικό, εξωτερική εμφάνιση, κινησιολογία σε δημόσια έκθεση). Και αν σε εμάς στην Ευρώπη φαίνεται κάπως περίεργο, στην Αμερική το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό παραμένει στο υψηλότερο σημείο της λίστας των opinion makers. Σε ό,τι αφορά στην παρουσία της επί της εισαγγελικής έδρας είχε τη φήμη της σκληρής, πέτυχε υψηλό αριθμό καταδικών, εστίασε  σε θέματα περιβάλλοντος, επιχειρηματικής πρακτικής και διαδικτυακού εγκλήματος. Ουσιαστικά η  Χάρις εστίασε στην “έξυπνη”, όπως την αποκαλεί, προσέγγιση για την επιβολή της δικαιοσύνης.

Οι αντίπαλοί, της καταλογίζουν αναβλητικότητα και μη σαφή καταγραφή προσωπικών θέσεων σε κρίσιμα ζητήματα που διχάζουν (λ.χ.  χρήση κάνναβης και τα όρια χρήσης αστυνομικής βίας),  με απώτερο στόχο να διαμορφώσει ένα επικοινωνιακό προφίλ χωρίς κινδύνους παρερμηνείας.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές της αντιτείνουν ότι ήταν η μοναδική υποψήφιος των Δημοκρατικών που μίλησε συγκεκριμένα για την άμβλωση και την κρατική μέριμνα ενώ αντιτάσσουν την κεντρική  της παρουσία ώστε να αποκαλυφθούν οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες του “Russia gate”, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους μάρτυρες-συνεργάτες της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Η μαχητική έως παρεξηγήσεως προσέγγισή της, κατά την προεκλογική της εκστρατεία για την υποψηφιότητά της ως πρόεδρος των Δημοκρατικών, έδωσε τροφή για αιχμηρά πολιτικά σχόλια στους αντιπάλους της. O Τραμπ προχώρησε λίγο παραπέρα και  την αποκάλεσε “πιο μοχθηρή και από την Ποκαχόντας” ενώ δεν δίστασε να της απευθύνει τον χαρακτηρισμό “μέτρια” σε σχέση με τις επαγγελματικές και πολιτικές της επιδόσεις.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την ανακοίνωση, φέρνουν μια σταθερή διεύρυνση της δημοσκοπικής ψαλίδας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, που κυμαίνεται από 8 έως 12 ποσοστιαίες μονάδες. Η υποψηφιότητα της Χάρις με πρώτη ανάγνωση στεγανοποίησε υπέρ των Δημοκρατικών την πλειοψηφία του κεντρώου αστικού πληθυσμού. Στις επόμενες 75 ημέρες θα φανεί αν η τωρινή κατάσταση θα παγιωθεί υπέρ των Δημοκρατικών και αν η Χάρις θα πείσει για όλα αυτά τα οποία διατείνεται ότι αντιπροσωπεύει και διακηρύττει. Αν θα είναι ένα ακόμα μηντιακό κατασκεύασμα των αμερικάνικων κολοσσών-δωρητών του κόμματος ή μια αυθεντική πολιτική μορφή που η λεγόμενη “προοδευτική” Αμερική θα αποθέσει τις ελπίδες της για ουσιαστικότερη αντιπροσώπευση.

Make America great again or Make America humane again?

Kamala πάντως  σημαίνει Λωτός και κάθε συνειρμός, δεκτός..