«Ψεκασμένες» απόψεις, μύθος και ορθότητα

Όλες οι απόψεις των πολιτών πρέπει να γίνονται σεβαστές

Με έκπληξη διάβασα στα ΜΚΔ (Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατά το ΜΜΜ, ΜΜΕ, ΜΛ ΚΚΕ κλπ), ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας αποκάλεσε μερίδα πολιτών με τον όρο «ψεκασμένους».

Από την αρχή έχω υποστηρίξει σθεναρά την άποψη ότι ο ιός είναι υπαρκτός, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και τις επακόλουθες συνέπειες τεράστιος, συμμερίζομαι την άποψη της κας Μέρκελ ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη απειλή στον πλανήτη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που προσπάθησα να δείξω τα συλλογιστικά λάθη όσων δεν παραδέχονται την ύπαρξη του κορωνοϊού ή όσων θεωρούν ότι είναι προϊόν εργαστηρίου κλπ.

Ωστόσο, το να ακούγεται σε Πρωθυπουργικό διάγγελμα η έκφραση «ψεκασμένοι», δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο και θεωρώ ότι είναι ατόπημα. Κατ’ αρχάς, η έκφραση υποκρύπτει ότι η χώρα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες πολιτών. Οι ψεκασμένοι που πιστεύουν τις θεωρίες συνομωσίας και είναι οι κακοί της ταινίας και οι αψέκαστοι που πιστεύουν τις επίσημες και επιστημονικές θέσεις και είναι οι καλοί.

Φάουλ!

Θεωρώ πως όλες οι απόψεις των πολιτών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Σεβαστό δεν πρέπει να γίνεται το «δικαίωμά» τους να κυκλοφορούν όπως και όποτε θέλουν, παραβιάζοντας τα μέτρα προστασίας που καλώς ή κακώς τα αποφαζίζουν οι αρμόδιοι. Για αυτό όμως ορίζεται ως ποινή ένα πρόστιμο και όχι μια ρετσινιά. Δεν φοράς μάσκα, κανένα πρόβλημα. Πληρώνεις 150€ και η ζωή συνεχίζεται. Την επόμενη φορά ίσως και 500€ ή 1.000€. Ο νόμος πρέπει να τηρείται από όλους ανεξαιρέτως και όποτε υπάρξει παραβίαση, τότε να εφαρμόζεται η ποινή. No hard feelings, που λένε και οι Άγγλοι.

Σαφώς όχι όμως η, δια στόματος Πρωθυπουργού, υποβάθμιση πολιτών. Διότι κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος ότι πράγματι υπάρχει τέτοιο πράγμα που λέγεται κορωνοϊός, όπως κανείς (εκτός από όσους ταξίδεψαν στο διάστημα) δεν γνωρίζει πραγματικά (απλά πιστεύει ακράδαντα γιατί έτσι διδάχθηκε από παιδί), ότι η γη είναι στρογγυλή όπως και τόσα άλλα πράγματα που σήμερα η επιστήμη τα αναγνωρίζει και σε κάποια χρόνια θα αναγκαστεί να ανατρέψει, όπως έγινε και στο παρελθόν.

Ακούω από εδώ και από εκεί, την εντυπωσιακή άποψη ότι όποιος είναι αρνητής του κορονοϊού να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν δικαιούται νοσηλεία σε ΜΕΘ, στην περίπτωση που προσβληθεί και νοσήσει. Άλλο παράδειγμα διάκρισης, όχι από Πρωθυπουργικό διάγγελμα αυτή τη φορά, αλλά από πλήθος φανατικών που βιάζεται να λιντσάρει τους άλλους, τους διαφωνούντες. Αντιστοίχως θα συμπλήρωνα, να μην δικαιούται ΜΕΘ ο παχύσαρκος διότι με «δική του» υπαιτιότητα έγινε ευπαθής ομάδα, ο διαβητικός που έτρωγε ακατάλληλη διατροφή και νόσησε, ο καρδιακός που από το άγχος του αρρώστησε, κοκ. Πιστεύω πως η παραπάνω συλλογιστική δείχνει καθαρά τον ολισθηρό δρόμο που μπορεί να πάρει και σε ποιό μπορεί να φτάσει το δηλητήριο της διάκρισης.

Θα είχε ενδιαφέρον. επίσης στην ίδια λογική, να προτείναμε  να μην δικαιούται νοσηλεία σε ΜΕΘ, κανείς που να απέκρυψε έστω κι ένα ευρώ φόρο από το Δημόσιο, να δούμε τελικά πόσοι θα καταφέρουν να περάσουν το κόσκινο!

Ας σοβαρευτούμε.

Κανείς μας δεν είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος, και όλοι αγωνιζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο που γνωρίζουμε για να εξελιχθούμε. Δυστυχώς είναι η έλλειψη παιδείας, ή ακριβέστερα η λανθασμένη παιδεία που δεχόμαστε, υπεύθυνη για το ότι δεν εξελισσόμαστε προς τα εκεί που θα ήταν ατομικά και κοινωνικά επωφελές. Η αυστηρότητα στις αντίπαλες θέσεις και η επαγόμενη διάκριση, είναι παρενέργεια της εσφαλμένης μας εκπαίδευσης και της αφέλειας να πιστεύουμε ότι το δικό μας το μυαλό είναι καλύτερο από των άλλων, ή, ότι η δική μας η τάξη είναι ευγενέστερη.