Το “αόρατο χέρι” του θείου Σαμ

Η αφοσίωση και η τήρηση των κανόνων που θέτει το αμερικάνικο σύνταγμα

Λίγες ώρες μετά τα πρώτα αποτελέσματα, o Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση. Το τελετουργικό ακολούθησε το στανταρισμένο στυλ όλης της προηγούμενης τετραετίας. Τα μέλη της οικογένειας πήραν πρώτα θέση, μετά ακολούθησε ο αντιπρόεδρος Πενς, πριν ο «τυφώνας» Ντόναλντ λάβει θέση στο πόντιουμ με την Ιβάνα αριστερά του. Από εκεί αυτοανακηρύχθηκε νικητής, ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση σε συγκεκριμένες πολιτείες και περίπου κατήγγειλε νοθεία.

Αυτό προφανώς ήταν το σημείο-κλειδί, το σημείο που ξεπέρασε τα όρια που το «αόρατο χέρι του θείου Σαμ» θέτει. Γιατί πολλά αρνητικά μπορεί να προσάψει κάποιος στην υπερδύναμη, όχι όμως την αφοσίωση και την τήρηση των κανόνων που θέτει το αμερικάνικο σύνταγμα. Δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση, ούτε καν από αυτόν τον ίδιο τον «Προέδρο του Έθνους», γιατί πολύ απλά αυτός είναι η ζωντανή απόδειξη πως ο κάθε αμερικάνος πολίτης έχει δικαίωμα στο όνειρο.

Το «αόρατο χέρι του θείου Σαμ» λοιπόν, περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο και πολυσχιδές σχήμα κανόνων (πολιτικών, νομικών, πολιτειακών, κοινωνικών, φορολογικών) που η κανονιστική και ρυθμιστική τους εφαρμογή ξεκινά από τις απλές πράξεις της καθημερινότητας και φτάνει μέχρι τη διαδικασία διαφύλαξης των κωδικών για τα πυρηνικά όπλα. Για τον αμερικάνο πολίτη που αντιλαμβάνεται πλήρως τα παραπάνω, η έννοια της νοθείας (sic) απλά δε υφίσταται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προφανώς και σε αυτό το σημείο υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του, άλλωστε αυτό φαντάζει ως η λογική συνέχεια της τραγελαφικής και επικίνδυνης συμπεριφοράς του κατά το διάστημα που νόσησε από κορωνοϊό. Όμως η αλήθεια βρίσκεται πολύ μακριά από τις αιτιάσεις του. Το αδιάψεστο δεδομένο είναι πως οι Ρεπουμπλικάνοι επέλεξαν ως μέσο ψήφου την φυσική παρουσία ενώ οι Δημοκρατικοί υιοθέτησαν σε συντριπτικό βαθμό την αποστολική, αντίστοιχα. Ήταν λοιπόν πρόδηλο πως οι επιστολικές θα είχαν αργή ενσωμάτωση για αυτό ο (κουτοπόνηρος) Τραμπ επέλεξε να κάνει τις εμπρηστικές δηλώσεις νωρίς, διαμορφώνοντας ένα virtual σκηνικό όπου φαινομενικά οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούσαν την παράσταση νίκης. Σε αυτό ήλθαν να προστεθούν και οι ανεκδιήγητες στοιχηματικές εταιρίες που για λίγες ώρες -και με προφανή κερδοσκοπικό σκοπό- «τούμπαραν» τα υπέρ Μπάιντεν (λογικά) προγνωστικά.

Χρειάστηκαν να περάσουν λίγες ώρες μέχρι το σκηνικό να γίνει ξεκάθαρο και το προβάδισμα Μπάιντεν μη αναστρέψιμο. Ο Τραμπ επανήλθε -μέσω των κύκλων του- και απείλησε εκ νέου με νομικές ενέργειες. Κάπου εκεί είναι το κομβικό σημείο που το «αόρατο χέρι του θείου Σαμ» έβαλε ένα τεράστιο Χ πάνω από το πρόσωπό του.  Ή, πιο σωστά, επέλεξε τη διάσημη ατάκα που ο ίδιος χρησιμοποιούσε, ως πρωταγωνιστής στο ριάλιτυ The Apprentice:

“ Υου’re Fired!”