113 Παναθηναϊκά χρόνια ζωής

.."Σύλλογος μεγάλος"

Γεννήθηκα στους πρόποδες του Λυκαβηττού, στο μαιευτήριο Ελευθώ. Από αυτό το γεγονός και μόνο, ο αθλητικός αυτοπροσδιορισμός ήταν μονόδρομος.

Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, τρεις λέξεις, εκατομμύρια ψυχές και φωνές, στον ουρανό και τη γη. Από την Αθήνα στον Σουφλί, το Λονδίνο, το Σίδνευ, τη Νέα Υόρκη, το Λάγος.

Τα παιδικά και εφηβικά απογεύματα πίσω από τα κάγκελα της Λεωφόρου, η μύηση στα ενδότερα του Τάφου του Ινδού, ο στρατηγός Δομάζος, ο Τάκης Κορωναίος και όλοι οι συμπρωταγωνιστές τριφυλλοφόροι.

Οι μέρες και οι νύχτες ελληνικών θριάμβων και ευρωπαϊκού έπους στο ΟΑΚΑ, o Δημήτρης Σαραβάκος, ο Κριστόφ Βαζέχα, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο Γιώργος Καλαφάτης, ο Απόστολος Νικολαΐδης, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, οι δικοί μας σημαιοφόροι, σε ένα ταξίδι ζωής σε ασπόμαυρο και έγχρωμο πλαίσιο.

Θύρα 13, μεγαλώσαμε μαζί, ζούμε μαζί, κάναμε τον Παναθηναϊκό αναπόσταστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ταξίδια, πορείες, αμέτρητοι αγώνες, η ιστορία της ζωής του κάθε συνεπούς φιλάθλου και οπαδού. Κασκώλ, πανώ, κορέο σε πράσινο και λευκό φόντο, εξέδρες παλλόμενες από τραγούδια και ιαχές.

Μία ιστορία που σήμερα κλείνει 113 χρόνια ζωής. Στη δική μας γενιά έτυχε να ζήσουμε την απόλυτη ακμή, την τεράστια καταξίωση εκτός ελλαδικών συνόρων. Σε εμάς έλαχε να ζήσουμε την αθλητική παρακμή, κυρίως από τις εσωτερικές παραγοντικές έριδες της τελευταίας εικοσαετίας.

Μάθαμε μέσα από τα ιδανικά του Συλλόγου μας να μην εξαρτάμε τη σχέση μας με αυτόν από την παρασιτική νοοτροπία κατάκτησης τίτλων με κάθε μέσο και με οποιοδήποτε κόστος. Γίναμε ένα με το Τριφύλλι, συνυπάρχουμε μέσα από το αθλητικό ιδεώδες, η ομάδα-σύμβολο της ιστορικότερης πόλης παγκόσμια.

Ένα είναι σίγουρο:o κοιμώμενος γίγαντας θα αφυπνιστεί, νομοτελειακά έτσι συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Μέχρι τότε θα τραγουδάμε «στις χαρές και στις λύπες μαζί»..μοναχά, ΠΑΟ εσύ!

113 χρόνια απόλυτης αθλητικής ιστορίας, χρόνια πολλά Πανάθα μας  

ΥΓ: μια καταπληκτική τρισδιάστατη απεικόνιση της ιστορίας του Τριφυλλιού, μια 3D ξενάγηση στο μουσείο του Παναθηναϊκού μπορείτε να δείτε ακολουθώντας το link

https://1908.gr/3d-exhibition/