Ζαγοράκης, η “επανάσταση” ξεθώριασε

Ήταν Ιούλιος του 2005, όταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης έμεινε ελεύθερος από τη Μπολόνια και έφτανε στην Ελλάδα για να υπογράψει το συμβόλαιο ζωής του με τον ΠΑΟΚ. Μπορεί το μπλουζάκι του να έγραφε Revolution, όμως για τον αρχηγό της Εθνικής που έφτασε στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης ένα χρόνο πριν (2004), ξεκίναγε το δυσκολότερο ταξίδι της ζωής του με τον Δικέφαλο της καρδιάς του. Πρώτα ως παίκτης και έπειτα ως πρόεδρος, όταν κλήθηκε να οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά ένα από τα δυσκολότερα αθλητικά καράβια. Η θητεία του συνοδεύτηκε από χαρές, λύπες και πολλές δυσκολίες. Με συνοδοιπόρο τον κόσμο του ΠΑΟΚ, κατάφερε να φτιάξει μια ομάδα που έμεινε στην ιστορία για τον τσαμπουκά, τη σκληράδα αλλά και τη γνησιότητά της. Παίκτες όπως ο Πάμπλο Γκαρσία, ο Πάμπλο Κοντρέρας, ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, ο Μπρούνο Τσιρίλο, ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς και φυσικά ο Στέφανος (Κλάους) Αθανασιάδης ήταν τα σημεία αναφορά του ΠΑΟΚ.

Ένας Δικέφαλος του Βορρά, που έχει περάσει στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη και δεν σταματά να ανεβαίνει επίπεδο. Μια ομάδα με κύπελλα, με αήττητο νταμπλ, κυρίως όμως με την αιώνια δίψα των οπαδών του να βλέπουν το Δικέφαλο να πετά στο ψηλότερο σημείο του κόσμου.

Η Ευρωβουλή

Το όνομα του ήταν συνώνυμο της επιτυχίας, ήταν ο άνθρωπος που σήκωσε το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο -εθνικό ή συλλογικό- και δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ.

Όταν του έγινε πρόταση να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε θετικά, με επακόλουθο τις δυο θητείες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καλές η κακές, αυτό θα κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος, όπως εξάλλου και για όλους όσοι πολιτεύτηκαν. Και είναι κάτι που θα συζητήσουμε τα επόμενα χρόνια εκτενώς, μιας και δεν είναι ο μοναδικός αστέρας με πολιτικό, και όχι μόνο, αξίωμα.

Η προεδρία της ΕΠΟ

Ένα χρόνο πριν, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στη δίνη μιας ιστορίας δήθεν πολύ-ιδιοκτησίας με την Ξάνθη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το πρωτάθλημα και να ξεκινήσει μαραθώνιο δικαστικό αγώνα για τη δικαίωση του, η οποία και επετεύχθη. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης (ως ευρωβουλευτής) διαχώρισε τη θέση του από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να αποπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Μέχρι τη στιγμή της επιστροφής του, η οποία είχε συγκεκριμένη στόχευση, η οποία δεν είναι άλλη από τον έλεγχο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από την κυβερνώσα παράταξη. Πιο κατάλληλο πρόσωπο από τον Θοδωρή Ζαγοράκη, δεν είχαν οι ιθύνοντες της Κυβέρνησης γι’ αυτό και το όνομά του ήταν ψηλά από την αρχή.

 Το άκυρο από τον ασπρόμαυρο λαό

Εκεί που θα περίμενε να έχει το περισσότερο έρεισμα, και ως εμβληματικός αρχηγός της Εθνικής του 2004 να έκανε περίπατο, τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολόγιζε. Ο λαός του ΠΑΟΚ, που κάποτε πήγε στο πλευρό του και έβαλε πλάτη στα δύσκολα για την ομάδα, τώρα τον αποκήρυξε και του γύρισε την πλάτη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οπαδοί του Δικεφάλου του Βορρά, φρόντισαν να διαχωρίσουν, μια για πάντα, τη θέση τους από τον άλλοτε δικό τους άνθρωπο. Φρόντισαν να του θυμίσουν τα λάθη του και κυρίως το πόσο έχει αλλάξει, στα χρόνια που λείπει από τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ. Ο κόσμος τού είπε ξεκάθαρα και κατάφατσα, πως είναι πλέον υπηρέτης άλλων επιδιώξεων και πως δεν έχει καμία θέση στο ποδόσφαιρο που πρεσβεύουν οι ίδιοι και η ομάδα του ΠΑΟΚ.

Πολιτικές επιδιώξεις

Αρκετός κόσμος θεωρεί την υποψηφιότητα Ζαγοράκη για την ΕΠΟ ως πολιτικό ελιγμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, με σκοπό να κατευνάσει τα πνεύματα και στο κομμάτι του ποδοσφαίρου, που έχει περάσει σε άλλο επίπεδο έντασης εδώ και αρκετό καιρό. Η κυβέρνηση θεωρεί πως καμία από τις μεγάλες ομάδες δε θα φέρει αντίσταση σε αυτή την κίνηση και ότι το ποδόσφαιρο θα περάσει στην επόμενη μέρα, στόχο που η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να επιτύχει. Πράγμα το οποίο φαντάζει δύσκολο γιατί -πέρα από τις συνθήκες που διανύουμε- υπάρχει και η αντιπαλότητα, η οποία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ξεθώριασε το Revolution

Γίνεται ζήτημα το κατά πόσο θα μπορέσει να ηγηθεί μιας διοίκησης κοινής αποδοχής στην ΕΠΟ ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Το σωστό timing εξακολουθεί να είναι το κρίσιμο ζητούμενο. Όπως και να χει για τον κορυφαίο σύγχρονο κατά πολλούς έλληνα παίκτη, το μπλουζάκι του Revolution δείχνει να έχει ξεθωριάσει από την ώρα που πήρε πολιτική θέση και αξίωμα στην Ευρώπη.

Ο επίλογος

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν θα καταφέρει να στεριώσει στην ΕΠΟ, ακόμη και αν πάρει τη θέση του προέδρου κοινής αποδοχής. Αφενός, γιατί στη Βόρεια Ελλάδα, τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ξένο σώμα. Αφετέρου, γιατί θα χρεωθεί ως επιλογή της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που φθείρεται παρά τις αντίθετες απόψεις των δημοσκοπικών φίλων της και θα ελέγχεται με το ποιόν μιλάει και ποιον εξυπηρετεί. Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έλεγε με στόμφο πως δε θα αφήσει να του δημιουργήσει πρόβλημα το ποδόσφαιρο, θα δει να του έρχεται η στραβή από αυτό που νόμιζε ότι ελέγχει.

Life is a mystery, Teo..